Liever Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Waar moet ik op letten als ik een wekkerradio koop?

Waar moet ik op letten als ik een wekkerradio koop?

Een wekkerradio is vaak een van die onzichtbare huishoudtoestellen die zelden aandacht krijgen tot ze niet meer werken. De aanschaf van een wekkerradio van goede kwaliteit met een wekkerfunctie kan letterlijk het verschil betekenen tussen het volgen van een regelmatig schema en het lijden onder de gevolgen van verslapen. De meeste huishoud- en warenhuizen bieden een duizelingwekkend assortiment wekkerradio’s aan. Waar moet men op letten als men de rekken doorzoekt? Lees verder voor het antwoord.

De verschillende modellen wekkerradio’s in voorkomen

Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een wekkerradio is de leesbaarheid. De meeste moderne radioklokmodellen hebben een digitaal cijfer-display, maar de displays zijn niet altijd even groot. Een goede wekkerradio moet numerieke tijdsaanduidingen hebben die helder zijn en gemakkelijk vanuit uw bed kunnen worden afgelezen. Oudere wekkerradio’s kunnen nog analoge wijzerplaten hebben die niet altijd in één oogopslag te onderscheiden zijn. Andere wekkerradio’s kunnen digitale displays hebben die te klein zijn om te lezen zonder corrigerende lenzen. Sommige wekkerradio’s hebben een ‘sprekende’ functie, waarmee gebruikers een stem kunnen horen die de tijd aankondigt.

De functionaliteit van het apparaat

Een ander kenmerk van een wekkerradio is functionaliteit. Het instellen van de tijd en de radiozenders op een wekkerradio mag niet de behendigheid van een chirurg vereisen. Alle functieknoppen moeten duidelijk gemarkeerd zijn, vooral de grotere sluimerknop. Het uitschakelen van de wekker of het kiezen van een radiozender moet eenvoudig genoeg zijn om te doen terwijl u half slaapt. Een handige functie kan een slaaptimer zijn, die de radio automatisch uitschakelt na een vooraf ingestelde tijd. Een goede wekkerradio moet een back-up geheugensysteem op batterijen hebben om het resetten te vergemakkelijken als de stroom even uitvalt.

Welke functie is belangrijker, de klok of de radio?

Het is ook een goed idee om na te gaan welke functie van een wekkerradio het belangrijkst voor u is — de klok of de radio. Wekkerradio’s uit het lagere segment hebben misschien betrouwbare wekkers en leesbare displays, maar de radio is meestal middelmatig op zijn best. Het radiosignaal komt door een zeer kleine luidspreker en functioneert meer als een elektronische lawaaimaker dan als een draagbare stereo-installatie. Duurdere wekkerradio’s kunnen zijn uitgerust met Bose-technologie of CD-spelers. Een consument moet de kenmerken afwegen tegen het doel van de wekkerradio. Als het alarm of de radiozender niet luid genoeg is om u op betrouwbare wijze wakker te maken, dan is de prijs van ondergeschikt belang.

De stijl van de wekkerradio

Bij wekkerradio’s is ook de stijl van belang. Kleinere wekkerradio’s zijn ontworpen om zo min mogelijk op te vallen, vaak in imitatiehoutnerf of gedempte kleurstellingen. Klokradio’s uit het hogere segment kunnen echter stijlelementen hebben die bij een specifiek decor passen. Sommige modellen hebben een strak, modern profiel met een roestvrijstalen of chromen behuizing. Andere kunnen een retro-uitstraling hebben voor een jaren 1950 of 1960 motief. Een populaire look is het bakelieten plastic omhulsel uit de jaren 1930 met Art Deco rondingen en een analoge wijzerplaat. Sommige wekkerradiomodellen kunnen zelfs worden gepersonaliseerd met persoonlijke wekboodschappen.