Liever Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is hartslag?

Wat is uw hartslag?

Uw hartslag is het aantal keren dat uw hart klopt in een minuut. Uw lichaam regelt automatisch uw hartslag, zodat die overeenkomt met wat u doet of met wat er om u heen gebeurt. Daarom gaat uw hartslag sneller als u actief, opgewonden of bang bent, en daalt hij als u rust, kalm bent of zich op uw gemak voelt.

Uw hartslag is ook een belangrijke indicator van uw algehele gezondheid. Als uw hartslag te snel of te langzaam is, kan dat een teken zijn van hart- of andere gezondheidsproblemen. De mogelijkheid om uw hartslag in uw hele lichaam te voelen is ook een mogelijke manier voor artsen om medische aandoeningen te diagnosticeren.

Wat is een normale hartslag?

Een normale hartslag, wanneer u niet actief bent, is over het algemeen tussen de 60 – 100 slagen per minuut. Dit wordt uw hartslag in rust genoemd.

Atleten of mensen die erg fit zijn, kunnen een hartslag in rust hebben van minder dan 60 spm. Als u actief bent, slaat uw hart sneller om meer zuurstof naar uw werkende spieren te brengen. Hoe harder uw lichaam werkt, hoe sneller uw hartslag zal zijn. Zo zal uw hartslag tijdens het sprinten veel sneller zijn dan tijdens het wandelen. Als u hard traint, is het normaal dat uw hartslag oploopt tot 160 slagen per minuut of meer.

Er zijn nog andere dingen die uw hart sneller kunnen doen slaan, zoals cafeïne, nicotine en sommige soorten medicijnen. Uw hart gaat ook sneller kloppen als u sterke emoties voelt, zoals angst, vrees of opwinding.

Is er een verschil tussen uw hartslag en uw polsslag?

Er is een verband tussen uw hartslag en uw polsslag, maar ze zijn niet hetzelfde. Je hartslag is hoe snel je hart klopt op een bepaald moment. Je polsslag is hoe je je hartslag kunt voelen.

Elke keer dat je hart klopt, perst het bloed door het netwerk van slagaders in je lichaam. Je polsslag is de druk in je slagaders die kortstondig toeneemt als je hart meer bloed naar buiten perst om de bloedsomloop op gang te houden. Tussen de slagen door ontspant je hart zich, waardoor de druk weer daalt. Daarom voelt elke hartslag aan als een enkel duwtje in plaats van een constante stroom van druk zoals water door een slang.

Er zijn verschillende plaatsen waar de slagaders zeer dicht bij uw huid liggen, waarvan sommige gemakkelijker te voelen zijn dan andere vanwege uw lichaamskenmerken. Afhankelijk van de plaats zijn er bepaalde punten waar u of een gezondheidsdeskundige uw polsslag het gemakkelijkst kan voelen.

 

Als u uw hartslag vindt wanneer u niet actief bent, is dat uw hartslag in rust. U kunt dit ook doen tijdens of onmiddellijk na het sporten. Het bepalen van uw hartslag tijdens het sporten is een belangrijke manier om te weten of uw training niet intens genoeg, te intens of juist goed is.

Moet ik mijn hartslag in mijn oren kunnen horen?

In sommige gevallen, ja, kunt u daadwerkelijk uw polsslag in uw oren horen. Dit staat bekend als pulsatiele tinnitus en kan soms worden waargenomen door uw hoofd op uw arm of hand te laten rusten. Het geluid zou echter moeten verdwijnen als u van positie verandert. Als u uw polsslag in uw oren hoort, zelfs nadat u van houding bent veranderd, moet u uw arts bellen. om uw hartslag te kunnen meten, kunt u een hartslagmeter kopen.

Welke hartslag kan ik verwachten?

Uw hartslag in rust hangt af van hoe oud u bent en van uw algemene gezondheid. Hoe jonger u bent, hoe hoger uw hartslag meestal is.

De verwachte waarden voor de hartslag in rust voor kinderen zijn

Pasgeborenen (geboorte tot 4 weken): 100 – 205 slagen per minuut*.
Zuigeling (4 weken tot 1 jaar): 100 – 180 slagen per minuut*.
Peuter (1 tot 3 jaar): 98 – 140 spm*.
Kleuter (3 tot 5 jaar): 80 – 120 spm.
Schoolgaande jeugd (5 tot 12 jaar): 75 – 118 spm.
Adolescenten (13 tot 18 jaar): 60 – 100 spm.
Voor volwassenen (18+) is de verwachte hartslag in rust 60 – 100 spm.

 

hartslag