Liever Gezond
Image default
Dier

Alles over recreatiepaarden

Stukje historie over recreatiepaarden

Paarden zijn al duizenden jaren man’s beste vriend en worden gebruikt voor diverse doeleinden. Paardenhandel, dus koop en verkoop, is al eeuwenlang een business. In 1e instantie werden ze gebruikt voor zwaar werk of vervoersmiddel. Maar toen (stoom) machines hun intrede deden dankzij de industrialisatie werden paarden overbodig. Veel paardensoorten zijn door de jaren heen verdwenen, maar andere soorten kregen weer juist de mogelijkheid zich te ontplooien in de paardensport of als een recreatiepaard. Een paard hebben werd steeds meer gezien als een luxe voor degene die paardrijden als hobby hebben. Immers, voor een paard heb je voldoende ruimte nodig. Ook gingen steeds meer maneges recreatiepaarden aanhouden voor diverse doeleinden. Maar wanneer sportpaarden op leeftijd raken, worden ze ook verkocht als recreatiepaard. Bijvoorbeeld als te oud zijn of geblesseerd zijn. Recreatiepaarden zijn dus geen ras, maar een verzamelnaam van paarden die gewoon er mogen zijn en waar mensen met veel passie en liefde aandacht aan willen geven.

Bekende paardenrassen als recreatiepaard

De meest voorkomende rassen zoals de New Forest, Halflinger, Schwarzwalder Fuchs en de Quarter Horse zien we vaker terugkomen als recreatiepaard bij maneges en paardenliefhebbers. Belangrijk punt van aandacht is dat een ras niet meteen gelijk staat aan een bepaalde karakter. Elk paard heeft een eigen karakter waar je dus ook mee moet leren omgaan. Ben je beginner, dan is de ene New Forest niet hetzelfde als de andere die misschien een eigen wil en meer pit heeft. Voor onervaren ruiters kan het een onaangename verrassing zijn. Laat je dus niet zomaar leiden door het woord ‘recreatie’.

Recreatiepaarden in de paardensport

Recreatiepaarden die goed worden verzorgd en onderhouden kunnen uitstekend hobbymatig worden gebruikt voor bijvoorbeeld dressuur, crosscountry of westernrijden. Een goed en gezond paard vormt de basis en hier komt de paardenvoeding van Equilin om te hoek kijken. Wat Equilin voeding voor paarden is volledig uitgebalanceerd en afgestemd aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van ruwvoer behoefte. Hierover later meer!

Letten op het uiterlijk van paarden

Ben je op zoek naar een mooi recreatie paard dan kun je het beste een wensenlijst opstellen. Naast het ras, kun je bijvoorbeeld aangeven of je een klein of groot paard wilt, liefst een merrie of toch een hengst, en tot slot naar de stamboom van het paard en hoe deze is gefokt. Tot slot is de gezondheid van het paard heel belangrijk en dat het beest een goede conditie heeft. Laat dus een check doen door een dierenarts.

Goed paardenvoer voor recreatie en lichte sport door Equilin

Paarden die in de wei staan eten ruwvoer. Jarenlang werd gedacht dat de ruwvoerbehoefte op ca. 1kg hooi per 100kg lichaamsgewicht lag per dag. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door drs. Annette van Weezel van Equilin, is de algemene geaccepteerde norm veranderd. Inmiddels weten we dat per 100kg lichaamsgewicht, tenminste 1,5kg ruwvoer gegeven moeten worden aan het paard per dag. Door het paard méér ruwvoer te geven, krijgt het paard meer suikers en eiwitten binnen. Daarom is het belangrijk dat het supplementenrede krachtvoer hierop aangepast moet worden. Een belangrijk eigenschap van Equilin is dat wij paardenvoeding verkopen zonder toegevoegde suikers. Op basis van dit principe hebben wij diverse formules ontwikkeld. Dit zijn de;

  • Equilin Basic
  • Equilin Immuno
  • Equilin Balancer
  • Equilin Comfort
  • Equilin Grow

Deze handige zakken zijn online te bestellen in onze webshop per losse zak, maar ook extra voordelig te bestellen met ons handige abonnement. Kies zelf de termijn die je wilt

Gratis voedingsadvies paarden

Wil je gratis voedingsadvies voor je paard? Bezoek dan onze website en vul onze online vragenlijst in, dan sturen wij je een maatwerk advies om jouw paard gezond te houden en de darmflora in balans te brengen voor de best mogelijke paardenwelzijn.

https://www.equilin.eu/