Liever Gezond
Image default
Seniorengezondheid

De voordelen van een barrelsauna ten opzichte van een traditionele Finse buitensauna

Een barrelsauna heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele Finse buitensauna. Één van de grootste voordelen is dat de barrelsauna veel sneller opgewarmd is door de ronde vorm.

Hierdoor kan de warme lucht beter circuleren met als gevolg dat de ruimte sneller opwarmt op de gewenste temperatuur. Dit kan ook een voordeel hebben op uw energie/stookkosen. Bij een barrelsauna kan je gebruik maken van een elektrische of houtgestookte kachel.

Infraroodstralers in een barrelsauna

Bij een barrelsauna kunt u ook gebruik maken van infraroodstralers. In een buitenbarrel kunt u nu dus ook genieten van de vele voordelen die infrarood met zich meeneemt. Naast de vele voordelen geeft infrarood ook een ander warmtegevoel dan een Finse sauna.

Een buitenbarrel kunt u vaak aanpassen naargelang uw wensen. Vaak kunt u ook opteren om deze op maat te laten maken tegen een meerprijs. Verder bestaan er ook barrelsauna’s met een voorportaal zodat je daar plaats kan nemen voor de verkoeling en de pauze tijdens de saunasessie.

Verschillende houtsoorten voor een barrelsauna

Barrelsauna worden gemaakt uit verschillende houtsoorten. De meest voorkomende houtsoorten bij buitensauna’s is: red cedar, thermowood, grenen en knotty cedar.

Red cedar is één van de meest bijzondere houtsoorten en wordt gezien als een duurzame en kwalitatieve hout die een aangename geur afgeeft. Red cedar heeft een hoge duurzaamheid en stabiliteit, het hout krimpt en zet zich amper uit. Deze houtsoort is bestand tegen insecten, schimmels, bacteriën en verotting. Door de natuurlijke bestanddelen is een behandeling na het opzetten van de sauna niet nodig.

Thermowood is bruin getint die een warme en moderne uitstraling geeft. Thermowood wordt eigenlijk gemaakt uit naaldbomenhout zoals vuren en grenen. Van nature is het hout midner duurzaam, maar door het langdurig te verhitten in een oven verandert de structuur en duurzaamheid ervan. De suikers en harsen in het hout veranderen van samenstelling waardoor de houtetende insecten dit niet meer als voedselbron zien. De behandeling van hout gebeurd alleen met verhitting en niet met chemische middelen zoals bij geïmpregneeerd hout.

Grenen is een naaldhoutsoort en wordt gekapt in het noorden van Europa. De kleur is lichtbruin, na verloop van tijd wordt het donkerder. Bij grenen is er wel hars te vinden waarbij die vrij kan komen tijdens het verwarmen van de sauna. Het is dan ook belangrijk dat je het in het begin regelmatig verwarmt zodat de hars verwijdert wordt.

Knotty cedar komt dan weer uit Canada en het noorden van Amerika. Deze houtsoort is zeer duurzaam en heeft goede eigenschappen. Knoty cedar is licht van gewicht en stabiel, ook geeft het hout een aangename geur af.

https://www.supersauna.be/buitensauna/barrelsauna